19 February 2010

Tak payah cakaplah yang kita ni pecinta/peminat kucing kalau..



Pencinta kucing nombor 1 : Eh ko suka kucing tak?


Peminat kucing nombor 2 : Haah of course. Aku minat gila tao dengan kucing.. Kucing comel! *Sambil buat2 muka ala2 baby (comellah maksudnya)* Rumah aku ada 2-3 kucing tao..


Apekene mengena chicks dengan entry ni entahlah

Ya. Hari ini kita berbicara mengenai makhluk Tuhan yang cantik lagi indah, yang bernama KUCING.

Sejak zaman purba lagi rata2nya meminati kucing. Tak kiralah samaada dia itu tua atau muda. Cantik atau tidak. Kaya atau miskin. Hampir semuanya membela atau pernah membela kucing. Boleh dikatakan sejarah kucing amatlah panjang. Hinggakan Cleopatra sendiri mengakui kucing adalah haiwan suci. Hinggakan kalau seandainya kita bunuh atau terbunuh binatang kucing ini, maka kita boleh akan dikenakan hukuman mati!

Mumia kucing

Alasan2 kenapa kucing diminati :

Peminat kucing nombor 1 : Kucing comeell sangat. *Buat muka baby lagi*

Peminat kucing nombor 2 : Saya suka belai bulu dia.

Peminat kucing nombor 3 : Kucing tempat saya `luah`kan perasaan. 

Peminat kucing nombor 4 : Kucing ni macam anak saya. Bila saya rindukan anak saya, saya main2 la dengan kucing.

Peminat kucing nombor 5 : Kucing tempat saya bermanja..

Dan banyak lagi...


Tetapi kita tak sedar bahawa perasaan sayang itu hanyalah untuk yang `cantik` sahaja. Jika kita diberi kucing yang seperti ini?


Seperti ini?



Atau ini?



Adakah mahu kita membela, membelai dan menjadikannya sebagai tempat untuk me`luah`kan perasaan? Atau mungkin kita akan menjerit, EEII GELI! Mungkin kita akan membiarkannya kelaparan mencari makanan. Dan yang lebih ekstrem ada yang menendangnya tanpa belas kasihan.


Tolonglah. Jangan kita perasan yang kita ini peminat/pecinta kucing jika memandang kucing2 yang kurap@tidak cantik itu pun kita jijik.

15 February 2010

Anda sayang ibu anda?






Dimana2 kita dapat lihat permandangan seperti yang di atas. Tetapi di Palestin...





 Hampir setiap anak terpaksa kehilangan ibunya setiap hari. Masih tidak bersyukurkah kita?

                                                                                   


Kredit gambar : http://pakmie.blogspot.com 

13 February 2010

Gong Xi Fa Chai 2010 !!! ( Angpao tarak ka ? )



To all my beloved Chinese and blogger frens. Happy Chinese Year and Happy Holiday! Give me angpao laa. Huhu. 



Hope this year ada Ong. Bila ada Ong nanti buy a `tong`. Dalam tong letak angpao banyak2, then next Chinese New Year give me that tong loorrhh haha! *Aiyaa, azham sungguh annoying maa! :P

07 February 2010

Orang Kelantan Jahat .




Dari dulu lagi saya dengar. Jangan rapat dengan orang Kelantan. Orang Kelantan jahat. Mulut macam puaka. Depan kita baik, tapi belakang kita... Ya rabbi! Haha. :P


Dulu memang saya percaya. Tapi bila dah lama hidup, baru saya sedar.. Alah tak payah cakap orang Kelantanlah woi! Orang2 negeri lain pun sama jugak. Saya pernah jumpa dengan orang Perak, Kedah, Perlis, Wilayah,  Johor yang macam puaka. Sama jugak. Mana negeri yang tak ada budak2 puaka? Ha cakap. Mana negeri yang bersih dari jenayah? Teringin jugak nak tinggal kat sana. Aman je hidup ha ha.


Banyak jugak yang saya dengar. Kalau nak kahwin jangan cari orang kelantan. Tapi kahwin dari mana2 negeri pun. Bercerai berai juga saya tengok. Ada yang jual anak sendiri. Bunuh anak sendiri. Rogol anak sendiri. Dari negeri mana? Seluruh negara!


Tak payah cakaplah orang sana jahat, orang sini jahat. Tengok balik dalam rumah sendiri. Entah2 anak sendiri yang jahat. Tak payah sibuk nak mengata anak orang lain. Ada paham?



04 February 2010

Memori yang indah tapi perit untuk dikenang...


Saya nak balik semula pada 10 tahun yang lepas. Ketika umur saya 5 tahun. Di situ segalanya indah belaka. Memanjat, melompat di sana sini. Walaupun kena tibai (kat punggung) banyak kali pun, masih tak serik2 jugak. Memanjat, melompat kat sana sini balik hahaha! :P Masa tu, kalau boleh tak nak makan nasi. Nak makan cokelat je. Sampai habis rongak gigi ni ha. Ada gambarnya tapi takyahlah nak tengok2. Menyebok aje haha!

Dulu yang digemari tapai dengan air teh air tangan opah. Memang special. Takde siapa boleh lawan. Balik je kampung mesti cari dua benda tu. Pelik kan? Kenapa air teh? Ha kalau nak tau opah saya buat air teh memang lain dari yang lain. Percaya tak kalau buat air teh untuk saya mesti kena buat 1 jag. Untuk saya seorang je.. Percaya ke ? Ha tak percaya sudah. :P

Teringat first time gigi saya `dicabut`. Haha. Oleh siapa? Bukan doctor, bukan nurse. Tapi toknek (moyang) saya. Hihi. Ingatkan bila dah sakit gigi tu nak bawak saya pergi klinik cabut gigi ke apa. Tengok2 dengan `kejamnya` toknek menghapuskan gigi saya yang comel tu dengan sekali tolak je. Sobsobs.



Teringat juga saya... First time ketika saya belajar di tadika dulu. Sangat mengerikan (ketika itulah). Usha cikgu tadika tu pun lain macam je haha. Ingat lagi saya dengan jakunnya pergi masukkan kaki kat bawah meja tu. Biasalah budak kecik baru belajarlah katakan. Manalah tahu ape kegunaannya laci tu. Haha! lepas tu bila mak ambik dari sekolah, menangis2 sampai habis kerusi tu dengan hingus saya. Ha ha. Yang baca tu jangan lari* :P

Banyak yang dikenang. Membuatkan kita senyum sendirian. Banyak juga yang dikenang.. Membuatkan kita menangis sendirian. Kalau masa boleh diputar kembali. Saya nak minum air teh opah puas2. Sampai kembung perut. Kalau gigi rosak, saya suruh toknek cabutkan haha. :P Saya nak kembali semula ke zaman itu. Peluk diorang. Cium pipi diorang... Seminit pun jadilah.